سیلاژ ذرت علوفه ای و اهمیت آن
سیلاژ ذرت علوفه ای و اهمیت آن ) براساس نوعی تقسیم بندی با منشائ خوراک، می توان سیلاژ را در گروه مواد علوفه ای قرار داد.تخمیر کنترل شده مواد رطوبت دار مثل علوفه ذرت، یونجه، جو ، سورگوم و شبدر موجب تولید و فرآوری سیلاژ می شود و غذایی بی نظیر برای انواع دام به حساب می آید. زمان نگهداری این خوراک ها با استفاده از تخمیر طولانی تر شده و همچنین مواد مفید انرژی زا به منظور تقویت دام را در خود دارد. تولید فراوان اسید لاکتیک در مدت کم و پایین آمدن سریع PH در علوفه های سیلاژ شده، علت اصلی در تهیه سیلاژهای باکیفیت و مناسب است. نتایج بدست آمده از تحقیقات اخیر نشان می دهند که لاکتوباسیلوس ها در علوفه های در حال رشد، میکرو ارگانیسم های غالب هستند که این در تخمیر سیلو نقشی مهم و اساسی دارد.به طور کلی تخمیر در سیلاژ موجب می گردد، علوفه های سیلاژ شده را بتوان تا مدت های طولانی استفاده کرد، و این انتظار را داشت که ارزش غذایی علوفه زیاد تغییر نکند. به طور معمول در ایران سیلاژها با گیاه ذرت چاپر شده که شامل ساقه، برگ و بلال است، تهیه می گردد، ولی در کشورهای که یونجه زیادی تولید می کنند و با مشکلاتی برای خشک کردن آن همراه هستند، سیلاژ یونجه، شبدر، سورگم و جو نیز به صورت گسترده تولید می گردد.
اهمیت سیلاژ بسته بندی شده
در سال های اخیر سیلو کردن علوفه های مختلف یکی از رایج ترین روش ها در مراکز پرورش دام به منظور تامین خوراک دام بوده است. در این مدت پیشرفت زیادی در دامداری های صنعتی کشور و همچنین شیوه های ذخیره سازی علوفه ایجاد شده است. این بهبود در مقابل استفاده یا عدم استفاده از سیلو و یا این مسئله که اغلب روستاها و مناطق دور دست اطلاع زیادی در این باره ندارند، دگرگونی و تحول چشمگیری را به وجود آورده است. نیاز گاو و گوسفندان به منظور تولید بیشتر، سریعتر و راحت تر باید به گونه ای برآورده شود، استفاده از سیلاژهای بسته بندی شده این امکان را برای آنها به ارمغان می آورد. علوفه های همچون یونجه و ذرت علوفه ای از رطوبت بالایی برخوردار هستند، این رطوبت نسبتا بالا سبب می شود این علوفه های در مقابل میکروب های بی هوازی و هوازی آسیب پذیر باشند.
بدیهی است هرگاه روند دگرگونی های شیمیایی ایجاد شده در علوفه سیلو شده را به طبیعت بسپاریم، باید منتظر این امر باشیم که در سیلو کپک زدگی و فساد پیش بیاید و با اتلاف ماده خشک همراه باشیم. به طور کلی نقش حیاتی سیلاژ بسته بندی در تولید سیلاژ، جلوگیری از این آسیب ها و گرفتاری ها و مهمتر از آن کنترل روند تخمیر است.به طور خلاصه سیلاژ بسته بندی مسیری است به طرف تامین، حفظ ماده خشک، جلوگیری از فساد، ارتقا دادن روند تخمیر، درجه هضم بیشتر و در نهایت تولید شیر و گوشت بیشتر و همچنین بهبود باروری.